Bekijk deze korte film: https://vimeo.com/25845008 (3:10).
Bekijk hem helemaal, want de film eindigt pas echt na de aftiteling!
Gender, Sekse, Voorkeur en Expressie
We zeiden al dat “gender” meer is dan mannelijk of vrouwelijk. We zouden onderscheid moeten maken tussen:
1.Sekse: het label dat je krijgt als je geboren wordt; zoals mannelijk, intersekse of vrouwelijk
2.Gender: hoe je jezelf voelt; zoals vrouwelijk, transgender of mannelijk
3.Gender expressie: wat je laat zien; zoals vrouwelijk, genderneutraal, of mannelijk
4.Seksuele of romantische voorkeur: naar wie je je jezelf aangetrokken voelt; zoals homo, lesbisch, biseksueel of heteroseksueel
Dit figuurtje noemen we wel de “genderbread” persoon.
Het dat zien hoe “sekse” (“sex” in het Engels) iets te maken heeft met je geslacht, hoe genderidentiteit vooral in je hersens zit, hoe seksuele voorkeur te maken heeft met liefde, en hoe genderexpressie jouw keuze is over hoe je jezelf presenteert.
Mensen kunnen op vijf manieren variëren in hun biologische sekse kenmerken:
1.Chromosomen: (XX = helemaal mannelijk, XY =helemaal vrouwelijk)
2.Geslachtsklieren
3.Hormonen
4.Het endocriene systeem (de ontvangers van hormonen)
5.Geslachtsorganen (vagina, penis)
Bron: BBC “Me, My Sex and I”, zie hele documentaire in het Engels:https://youtu.be/87XvVdLaWT8 (50’)
De Griekse historicus Diodorus Siculus schreef in de eerste eeuw na Christus over de mythologische Hermafroditus, die was “geboren met een lichaam dat een combinatie was van een man en van een vrouw“. Men dacht dat Hermafroditus bovennatuurlijke krachten had.
In navolging van Diodorus Siculus gingen artsen in Europa mensen die zowel mannelijke als vrouwelijke uiterlijke kenmerken hadden “hermafrodieten” noemen. Dit vinden we nu beledigend en het is ook fout, want mensen met een intersekse conditie hebben niet altijd externe kenmerken.
Deelnemers aan het derde Internationale Forum over Intersekse, Malta, 2013
Kelsey: “Hoewel ik mezelf altijd heb beschouwd als een open persoon en als verdediger van de queer-identiteit van anderen, had ik er om een of andere reden toch moeite mee om het accepteren dat dit ook voor mij persoonlijk speelde. In het begin had ik zoiets van: “oké.. ik ben misschien genderfluïde, maar ik ga mezelf wel dwingen om er vrouwelijk uit te zien, want dan heb ik meer controle”. Maar ja, dat begon mijn leven toch negatief te beïnvloeden. Ik ging naar een psycholoog die mij aanraadde om mijn veranderlijke gevoelens over gender bij te houden, zodat ik ze beter zou kunnen begrijpen. Dat was een goed advies. En omdat ik een nerd ben die altijd met statistiek bezig is, ging ik daar steeds verder in. Links zie je mijn veranderende gevoelens gedurende drie jaar, 2015-2018.” Wat denk je, is Kelsey meer mannelijk of vrouwelijk?”
Bron: De Graaf, Hanneke; van den Borne, Marieke; Nikkelen; Twisk, Denise; Meijer, Suzanne (2017). Seks onder je 25e (2017). Seksuele gezondheid van jongeren in Nederland anno 2017. Rutgers/SOA Aids Nederland. Utrecht: Uitgeverij Eburon