Θέμα 6ο Ασφαλές σεξ

Έχουμε μιλήσει ήδη για προφυλακτικά. Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειωθεί το ρίσκο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή/και μιας σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης (STI).

Δραστηριότητα 1: Είδος: Συζήτηση

Για ποιες μεθόδους αντισύλληψης και ασφαλούς σεξ έχετε ακούσει;

Δημιουργήστε μια λίστα ως ομάδα ή μόνοι σας.

Σχόλιο: Λίστα μεθόδων περιλαμβάνει προφυλακτικά, χάπια αντισύλληψης, ενδομήτριο σπείραμα, τραχηλική καλύπτρα (μια κοπέλα μπορεί να βάλει ένα φράγμα στον τράχηλό της), απόσυρση, το χάπι του επόμενου πρωινού, PrEP (Προφύλαξη πριν την Έκθεση), κ.λπ.

 

Ασφαλές σεξ ΙΙ

Το σπέρμα μπορεί να προκαλέσει μια εγκυμοσύνη αλλά και να μεταδώσει μια σεξουαλική λοίμωξη. Για την αποφυγή κάτι τέτοιου, είναι χρήσιμο να έχετε πάντα μαζί σας μερικά προφυλακτικά. 

Οι κοπέλες έχουν και άλλες επιλογές για την αποφυγή μιας εγκυμοσύνης. Όμως, ως αγόρια, είναι καλό να έχετε μαζί σας προφυλακτικά. Μια κοπέλα μπορεί επίσης να αγοράσει προφυλακτικά ή να λάβει άλλα μέτρα.

Ασφαλές σεξ ΙΙΙ

Όταν είστε έτοιμοι να κάνετε σεξ και έρθει η ώρα, βεβαιωθείτε ότι έχετε προφυλακτικά κοντά σας.

Πρέπει να υπάρχει στύση για να βάλετε το προφυλακτικό. Κρατήστε το πάνω μέρος του προφυλακτικού μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας, και πιέστε το. Στη συνέχεια, κυλήστε το προφυλακτικό πάνω από το πέος. Όταν φτάσει μέχρι κάτω, αφήστε το πάνω μέρος. Αυτό αφήνει λίγο χώρο στο προφυλακτικό για το σπέρμα. Μπορείτε να το δοκιμάσετε μόνοι στο σπίτι πριν το κάνετε μπροστά από μια/ένα σύντροφο.

Μετά το σεξ, κάντε ένα κόμπο στο προφυλακτικό έτσι ώστε να μην στάζει και πετάξτε το στα σκουπίδια (όχι στη λεκάνη της τουαλέτας).

Ασφαλές σεξ IV

Δραστηριότητα 2: Είδος: Ομαδική δραστηριότητα

Χωριστείτε σε ομάδες. Θα δοθεί σε κάθε ομάδα μια μέθοδος αντισύλληψης. Κάντε μια μικρή έρευνα στο ίντερνετ για αυτή τη μέθοδο και ετοιμάστε μια παρουσίαση. Στη συνέχεια, μοιραστείτε τη παρουσίαση σας με την υπόλοιπη τάξη.

Σημαντικά μηνύματα:

– Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές μέθοδοι αντισύλληψης.

– Η σεξουαλική επαφή χωρίς αντισύλληψη σας θέτει σε μεγάλο ρίσκο για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, οπότε η χρήση αντισύλληψης είναι κρίσιμη εάν σκοπεύετε να κάνετε σεξ.

– Τα προφυλακτικά προστατεύουν τόσο από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όσο και από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του HIV.